Blog

Mennyibe kerül egy makramé termék

Avagy miért kerül ennyibe egy makramé tárgy?

Mivel én makramézok, ezért most a makramé alkotáson keresztül szeretném szemléltetni, hogy mit takar egy tárgy ára, de ez lényegében bármelyik kézműves termék esetében hasonlóan alakul. Így a cikk címe ez is lehetne: mennyibe kerül egy kézműves termék, illetve miért is kerül ennyibe egy kézműves termék?

Először is vegyük rögtön az alapanyagot, amivel dolgozunk. Én természetes anyagokkal szeretek dolgozni, műszálas vagy kevert szálakkal nem. (Tudom, hogy sokszor a pamutnak is nagyon szennyező az előállítása, de ha a tárgy teljes életútját nézzük, akkor a végén csak lebomlik az az anyag, míg egy műszálnál vagy kevert szálnál ez már nem áll meg.) Szóval az esetek többségében 100% (sokszor újrahasznosított) pamutszállal dolgozok, vagy len vagy kender szálakkal.

A pamutfonalak jelenleg 4000.- Ft/100 m áron kaphatók. Ez most egy átlagár, ennél vannak olcsóbbak és drágábbak is, vastagságtól, minőségtől függően.

Egy virágtartóhoz átlagosan 25 méter fonal szükséges, így máris az anyagköltségünk: 1000.- Ft.

Általában egy fa karikával indítok, ez 200.- Ft/db.

Ha fagolyót is teszünk rá, mondjuk 4 db-ot, akkor további 800.- Ft-ot számolhatunk rá.

Ha festjük is, vagy bármi más, annak további költségei vannak, de most maradjunk egy átlagos virágtartónál, itt az anyagköltség 2000.- Ft körül alakul.

Egy átlag virágtartó megcsomózása nekem legalább fél órába telik. Ez nettó idő, előkészületekkel, vágással, igazításokkal együtt nyugodtan lehet egy órát számolni rá. Na most, mennyi legyen egy kézműves munkadíja? Jó kérdés, ugye? Ha csak a magyar hivatalos átlagbérrel számolunk (és akkor ebben még nincs mérve a művészi teljesítmény) akkor az ma bruttó 531,200.- Ft[i]. Ez az átlag mai magyar havi munkabér – szerintem az elfogadható, hogy ma egy ember, ha értéket állít elő esztétikailag magas minőségben, akkor az az átlagot legalább érje el. (Itt most azért tartom praktikusnak a bruttó bérrel számolni, mert az árba bele kell építeni a munkabér járulékait is, amiket be kell fizetni. Más a helyzet, ha valaki munka mellett, kiegészítő tevékenységként csinálja a kézműves tevékenységet, de ezt nem teheti meg mindenki és maradjunk meg annál az alapesetnél, hogy egy ember egy nap kb. 8 órát dolgozik és ebből a tevékenységből akar megélni. Nem hajtja szét magát, hogy ennél többet dolgozik – mert igen is, a pihenés is fontos!) Szóval, ha alap esetben, ezt az összeget osztjuk el a havi munkaórák számával, akkor egy óra 3,162.- Ft-ra jön ki. Most tartunk a virágtartó 5,162.- ft-os áránál, DE! nem számoltunk még egyéb tényezőkkel:

  • irodaszerek;
  • számítógép, telefon, internet vállalkozásra eső költsége;
  • hirdetési költségek és az arra ráfordított munkaidő, vagy annak megbízási díjai ha mással végeztetjük;
  • rezsi, illetve bérleti díj – ha releváns;
  • eszközbeszerzés, ezek elavulása;
  • könyvelői díj, kamarai tagdíj, szoftver díjak;
  • és egy vállalkozónak ugyan nem kötelező szabadságra mennie, de azért néha engedjük el és akkor annak az időszaknak a bevétel részét is bele kell építeni az árba.

Ezekre a költségekre lazán rá lehet számolni egy hónapban (arányosítva a háztartás egész kiadásához képest minimum 50-100,000.- Ft-ot.

Vagyis, most az egyszerűség kedvéért, minden termékre tegyünk rá egy ezrest. Így a mi kézzel készült egyszerű virágtartónk ára most 6,162.- Ft-nál tart. Ha eladhatóbbá akarjuk tenni, akkor 5,900.-at mondunk (de akkor már bukunk rajta valahol), de ha jól akarunk járni, akkor legyen az ára legalább 6,200.- Ft. Ennyibe kerül. És ez csak a tisztességes ára, ezen még csak a tisztességes haszna van mindenkinek, senki nem gazdagodik halálra általa.

ÉS! Itt még nem számoltunk azzal, ha vásárban helypénzt is kell fizetni, oda kell utazni általában autóval, mert sok az áru, az is idő, amit ott töltünk stb., stb., stb.

Valamint nem számoltunk azzal sem, hogy mi van akkor, ha nem fogy el az összes áru, amit előállítottunk, illetve nincs kereslet vagy gyengébb. Itt most az az ideális eset van, hogy amit készítünk, azt mind meg is veszik, lehetőleg az előállítás pillanatában.

Valamint még azzal az esettel sem számoltunk, hogy ez az ügyes kezű kézműves esetleg megbetegszik hosszabb-rövidebb időre és akkor mi van? …

Érdekes dolog ez a műfaj, még én is csak most kóstolgatom. Az biztos, hogy kezdőként erre családot, háztartás, ne talán valamilyen hitelt alapozni eléggé kockázatos lenne. Ugyan akkor meg vannak a szépségei is: hogy magam osztom be az időmet, szabad vagyok, a saját tempóm és kedvem szerint alkothatok – többnyire. Ez se jó mindenkinek, de aki ezt az utat választja, annak általában igen.

Összegezve, ha legközelebb megkérdezzük, hogy mi kerül ezen a kézműves – makramé – terméken, pl. ezen a pár csomón ennyibe? Akkor jusson eszünkbe a fenti pár gondolat és vásároljuk meg örömmel azért az árért amit a kézműves gondol érte, mert az legalább annyit ér, ha nem többet, mert abban a tárgyban a kézműves szíve-lelke is benne van! 😊

[i] https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/ker/ker2302.html

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .