Sohajda Zsuzsa

BOGozó

Sohajda Zsuzsa vagyok,

BOGozó


Gyerekkorom óta izgatnak a textilek. A gimnáziumot Miskolcon, az Avasi Gimnázium rajz tagozatán végeztem Homonna György művésztanár vezetésével. Ez a négy év meghatározó élménye volt az életemnek. Ezt követően, mégis, hogy hogy nem (Ne kérdezzétek! Ez egy külön történet, aminek nemrég értem a végére) jogot és közgazdaságtant tanultam. Aztán hogy a vélt elvárások mellett belső igényeimet is kielégítsem, két évet a MOME posztgraduális művészeti menedzsment képzésén töltöttem Ébli Gábor vezetésével. Majd pár évi munka után családanya lettem és családommal Vas megyébe költöztünk. Három gyermekem nevelése mellett az elmúlt években az oszkói Hegypásztor Körnél tevékenykedtem egyesületi titkárként. Ezt a munkát szerettem, de ami végre valahára visszakanyarított a kiindulópontomhoz, a textilekhez, az a Vasvári Népfőiskola bevezető szövő képzése volt Bukitsné Janzsó Ildikó vezetésével. Ezt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület nyári szövő tábora követte Páll Etelka szárnyai alatt, majd az azt követő szővő képzés Landgráf Katalinnal.

Mind e közben visszatalált hozzám a rojtcsomózás is, nemzetközi nevén a makramézás (vagy ahogy egyszer hallottam egy hölgytől, a bogozás :)). Az elmúlt időszakban számtalan fonalat és alkalmazási területet kipróbáltam és oktattam is workshopok keretében felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Nemrég létrehoztam saját márkámat BOG mánia néven és úgy érzem, többé nincs visszaút: szőni és csomózni akarok minél többet életem hátralévő részében. Tipikus életközepi újra tervezésben vagyok, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, aki hasonló cipőben jár: valamikor valamiért lekanyarodtam a saját utamról és azóta se értettem, hogy mit is csináltam tulajdonképpen?

A makramézás alapjait valójában még kamasz koromban sajátítottam el szinte autodidakta módon – akkor ez a tevékenység épp kezdett kimenni a divatból, nem sokan foglalkoztak vele. Manapság újra hódít és az internetnek köszönhetően számos minta és útmutató elérhető a témában. Nálunk előkerültek apai nagy-nagynéném gyönyörű, bodrogközi rojtcsomózott terítői, kötényei is, amik egyszerre lenyűgöznek és amikből számtalan ihletet meríthetek a jövőben.

Ahogy említettem, az elmúlt időszakban rengeteg formát, alkalmazási lehetőséget, fonalat, eszközt kipróbáltam, amit a portfóliómban megtekinthetsz. És ahogy egyre jobban elmerültem a csomózásban lett egy nagy hiányérzetem is: a ma fellelhető makramé alkotások nagy része megmarad a középszerű szinten, tizenkettő belőle egy tucat.

Alkotásaimmal az én személyes jövőbeli célom az, hogy kikísérletezzem, hogyan lehet a makramézásba belevinni a magyar népi motívumvilágot, valamint, hogy a rojtcsomózás régi tudását a mai anyagokkal, technikákkal ötvözve hogyan lehet létrehozni új, hordható ruházatot, ékszereket, valamint lakástextileket.

Tarts velem ebben a kreatív kalandozásban!

Felkeltettem az érdeklődésedet?

Esetleg már van saját elképzelésed?