Gyerekkorom óta izgatnak a textilek. A gimnáziumot Miskolcon, az Avasi Gimnázium rajz tagozatán jártam, ami meghatározó élménye az életemnek. Itt a művészeti képzés alatt elkanyarodtam a grafika irányába majd a gimnáziumot befejezve, hogy hogy nem jogot és közgazdaságtant tanultam. Aztán hogy a vélt elvárások mellett belső igényeimet is kielégítsem, két évet a MOME posztgraduális művészeti menedzsment képzésén töltöttem. Majd családanya lettem és Vas megyébe költöztünk. Az elmúlt években az oszkói Hegypásztor Körnél dolgoztam egyesületi titkárként. Ami visszakanyarított a kiindulóponthoz, a textilekhez, az a Vasvári Népfőiskola bevezető szövő képzése volt. Ezt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület nyári szövő tábora követte Páll Etelka vezetésével, majd az azt követő szővő képzés Landgráf Katalinnal.

Nemrég visszatalált hozzám a rojtcsomózás is, nemzetközi nevén a makramézás (vagy ahogy egyszer hallottam egy hölgytől, a bogozás). Az elmúlt időszakban számtalan fonalat és alkalmazási területet kipróbáltam és oktattam is workshopok keretében felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Nemrég létrehoztam saját márkámat BOG Mánia néven és úgy érzem, többé nincs visszaút: szőni és csomózni akarok minél többet életem hátralévő részében.

A makramézás alapjait még kamasz koromban sajátítottam el szinte autodidakta módon, de akkor ez a tevékenység épp leszálló ágban volt, senki sem foglalkozott vele. Manapság az internetnek köszönhetően számos minta és útmutató elérhető a témában.

Az elmúlt években felelevenítettem az alapokat, kipróbáltam rengeteg formát, a makramé alkalmazásának lehetséges módjait, fonalakat, eszközöket. És közben lett egy hiányérzetem: az alkotások nagy része megmarad a középszerű szinten, tizenkettő belőle egy tucat.

Termékeim és a tudásátadás mellett az én személyes célom az, hogy kikísérletezzem, hogyan lehet a makramézásba belevinni a magyar népi motívumvilágot, a rojtcsomózás régi tudását a mai anyagokkal, technikákkal ötvözve létrehozni új, hordható ruházatot, ékszereket valamint lakástextileket.

Keressetek, tartsatok velem ebben a kreatív kalandozásban!